Meer over Anja

Na een carrière in de ambtenarij en de sportwereld heb ik de overstap naar de uitvaartbranche gemaakt. Snel daarna heb ik mijn eigen onderneming Après la Vie opgericht. Binnen Après la Vie ontwikkelde ik samen met anderen o.a. toonaangevende openbare herdenkingen vol van universele gedachten, algemene waarden en (h)erkenbare woorden.

Daarnaast stond ik als hulpverlener naast grote en kleine mensen die te horen hadden gekregen dat zij ongeneeslijk ziek waren, die afscheid moesten nemen gevraagd of ongevraagd, van iemand die zij zielsveel liefhadden of ongelooflijk haatte. Bijna altijd te vroeg, onverwachts, ongewild. Ik leerde om mijn handen op mijn rug te binden, te luisteren, te vragen. Niet bang te zijn voor mijn onmacht, het uitblijven van antwoorden.

Door mijn contacten met vele uitvaartondernemingen en werkers binnen de uitvaartsector leerde ik de vraagstukken waar grote en kleinere bedrijven mee kampen kennen. Ik werd de vertrouwelijke sparringpartner voor bestuurders, ondernemingsraden, directeuren, managers of juist voor individuele personeelsleden.

In 2012 raakte ik betrokken bij de oprichting van Vitaedis, een nieuwe opleiding voor uitvaartbegeleiders. Op 1 januari 2015 werd ik directeur/eigenaar van deze organisatie, die ik omdoopte tot de Après la Vie Academie. In vijf jaar tijd bracht ik een betekenisvolle en eigentijdse opleiding tot uitvaartbegeleider tot stand die nauw aansluit bij het Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg (NaVU). Ook ontwikkelde ik een geaccrediteerd programma voor de permanente educatie van Register Uitvaartbegeleiders (RU). Medio 2020 regelde ik een goede opvolging voor Après la Vie en de Academie vanuit de behoefte aan verandering en verdieping.

Het Nawoord is er gekomen om opgedane kennis en ervaring binnen en buiten de uitvaartbranche te delen en door te geven. Het past bij mijn nieuwe levensfase om terug te geven wat ik eerder ontvangen heb. Voor wie behoefte heeft aan een éminence grise kom ik graag vanaf Schiermonnikoog naar de wal. Maar afmeren op het eiland mag natuurlijk ook.